Какво да правим ако ни свърши бензина?

Какви действия можете да предприемете?

Обадете се на приятел или познат, ако сте близо до тях. По този начин можете да получите гориво възможно най-бързо.
Излезте от колата, отворете капака и се опитайте да привлечете вниманието на минувачите. Рано или късно някой от тях ще спре, за да източи бензин за вашето превозно средство, да ви качи до най-близката бензиностанция или да тегли колата до гарата.
Обърнете се към службата за пътна помощ. Със сигурност ще ви бъде помогнато да се справите с проблема. Нека разгледаме всеки от случаите по-подробно.

Обади се на приятел

Този сценарий е най-желаният. Той обаче работи само ако бензинът е свършил на относително кратко разстояние от местоположението на приятеля. Едва ли ще отиде на помощ на 1000 км, тъй като е твърде скъпо. Но ако имате приятели, които са готови да жертват личното си време и да изразходват прилично количество от личния си резервоар, това ще бъде много полезно.

Най-добрият асистент на пътя е Жигулите. Дори и днес те не са толкова редки по пистите. За да източите бензина от Жигулите, ви е необходим маркуч с дължина около 1,5 м и контейнер.

Уверете се, че собственикът на автомобила-донор не е монтирал филтър за гориво в гърлото за пълнене, за да предотврати кражба на гориво. Ако го няма, можете да започнете да източвате бензина.

Опитайте се да поставите колите една до друга с капачката за гориво една към друга. След това трябва да вкарате маркуч в резервоара на донорната машина, да поемете малко въздух от него (много внимателно, за да не попадне бензинът в устата ви!) И да го поставите в контейнер. Изчакайте, докато се източи необходимото количество гориво, и извършете обратната процедура. Използвайте фуния, за да източите бензина в застоялия резервоар на автомобила.

Има и по-безопасен начин за здраве, но той изисква значителна разлика във височината. Донорската кола трябва да е на хълм. В резервоара на машината се вкарва маркуч, през който горивото ще изтече до максималната дължина. Другият край на маркуча се затваря с пръст, за да се създаде вакуум. След това трябва бързо да извадите част от маркуча и да го вкарате в резервоара на автомобил, който е свършил с бензин. Благодарение на създаденото налягане горивото ще работи без помощ.

Този метод има доста недостатъци. Не е известно колко време ще трябва да прекарате на пистата, преди да ви се притече кола с подходящ дизайн на резервоара за газ. Освен това трябва да имате удобен маркуч и резервоар за източване на горивото. Възможно е също спрял автомобил да работи на бензин с различно октаново число или дори на бензин.

Източваме гориво от чужда кола

Ако на помощ ви е дошъл нов автомобил с чуждестранно производство, получаването на гориво може да бъде доста проблематично. Това обаче все още е възможно. Има 2 начина за прехвърляне на гориво от чужд автомобил в автомобил, в който е свършил бензинът:

С маркуч. За да бъде процедурата успешна, е необходимо в отвора за пълнене да бъде монтирана мрежа с диаметър най-малко 6 mm. Това ще изисква гъвкав и в същото време непременно твърд маркуч с дебелина 4–5 mm и дължина 3 или повече метра. Тези строги изисквания се дължат на сложната геометрия и дългите вратове на съвременните автомобили. Този метод има значителен недостатък: много ниска вероятност за спиране на превозното средство с необходимия диаметър на отворите за отвори на филтъра и липсата на маркуч с подходящи параметри.
С помощта на газова помпа. Най-редкият начин да попълните запаса си от гориво, ако останете без бензин. Не всеки собственик на автомобил ще се съгласи да развие гайката, свързваща изхода на горивната помпа с горивната линия, за да източи горивото в резервоара. В повечето чужди автомобили той е разположен под задната седалка, което значително усложнява задачата.

Теглене

Какво да направите, ако бензинът свърши, но не е било възможно да се източи от други автомобили? В този случай остава още една опция – да се използва теглещ кабел. Машините с ръчна скоростна кутия са много лесни за транспортиране по този начин. Ако обаче колата ви има автоматична скоростна кутия, е силно обезсърчено да я теглите с кабел. В напълно безнадеждна ситуация можете да опитате, като превключите селектора в неутрално положение и не превишите скоростта от 30 км / ч. В същото време разстоянието за теглене не трябва да бъде повече от 40 км – така че отрицателните последици за скоростната кутия ще бъдат минимални.

Моделите на CVT не трябва да се транспортират с въже при никакви обстоятелства.

Наличието на вариатор напълно изключва възможността за използване на теглещ кабел. Ако имате подобно превозно средство и ви свърши бензина, потърсете други начини за зареждане с гориво.

Стигаме до бензиностанцията с автостоп

Много шофьори прибягват до тази опция след неуспешни опити за зареждане на застояла кола по други начини. Ще ви е необходим празен контейнер (винаги изработен от метал, тъй като на бензиностанциите не се допускат колички)