Зареждане на акумулатора

Услуги за зареждане на автомобилни батерии

Акумулаторът в автомобила е един от ключовите елементи, защото именно той е отговорен за осигуряването на работоспособността на цялата електрическа система на автомобила. Проблемите, които могат да възникнат с акумулатора на автомобила, не само влияят върху мощността на автомобила, но по-често дори пречат на неговите характеристики под каквато и да е форма. Най-често срещаният проблем е изтощена батерия. Това е особено вярно през зимния сезон, когато йонните процеси се забавят значително.

Най-очевидната проява на разредена батерия е лош старт на двигателя, бавно завъртане на стартера или липса на реакция при завъртане на ключа в ключалката на запалването (краен случай).
Фактор, който също показва, че изтощена батерия е електрониката: размити фарове, мигащо табло, избледнели индикатори

Защо батерията се разрежда

Има три основни причини за напълно разредена батерия:

дългосрочно съхранение;
използване на магнетофон, климатик, осветителни устройства с изключен двигател;
техническа повреда.

Целият процес на зареждане на батерията може да бъде разделен на 3 етапа:

демонтиране на капачките от контактите на батерията за последващо свързване на клемите;
проверка на нивото на електролита в батерията: ако то не е достатъчно, тогава дестилираната вода се долива до необходимата маркировка;
свързване на клемите на зарядното устройство, задаване на необходимите параметри на зарядното устройство.

Като цяло тази процедура отнема от 6 до 12 часа, а определящите фактори тук са токът на зарядното устройство и капацитетът на батерията. Препоръчително е в този случай да се използват професионални зарядни устройства, защото „домашно приготвените“ могат значително да намалят ресурса и капацитета на батерията.
Ами ако трябва да зареждате в средата на пистата?

Ситуацията, когато автомобил спира на пътя и вече не потегля, е позната на почти всеки втори шофьор. В този случай те прибягват до процедурата за осветяване: стартиране на двигателя на една кола от акумулатора на втората. Ако правите всичко според правилата, тогава този процес не носи никакви рискове. Но при неправилен подход всичко може да завърши по различни начини: от разреждането на батерията на донорната машина до проблеми с електрониката и на двете машини.

За правилното осветление трябва да се използват медни проводници с добро качество със запоени скоби. В никакъв случай не трябва да комбинирате батерии с различни работни напрежения или да променяте реда на свързване на проводниците. Свързването и изключването трябва да се извършват внимателно, за да не се предизвика късо съединение или дъга. В този случай автомобилите не трябва да се докосват, а донорът също трябва да бъде заглушен и клемите от неговата батерия са изключени.