Помощ на пътя – какво да правя, ако колата спира отстрани на пътя?

Помощ на пътя – Какво да направите, ако колата спре отстрани на пътя?

Всеки шофьор знае какво означава да бъдеш отстрани на пътя поради внезапен технически проблем. Въпреки факта, че автомобилите се поддържат в добро техническо състояние и обикновено не ви карат да се чувствате разочаровани, бурята, която преживяхме през уикенда, доказа, че водният поток по пътищата на Латвия е предизвикателство дори за автомобил в добро техническо състояние. Най-честите технически проблеми, които се случват на шофьорите през лятото, са резултат от несгодите на природата и самия шофьор.

Причините за спешната нужда от техническа помощ на пътя са различни. „През лятото шофьорите с пробита гума са по-склонни да поискат помощ. Често шофьорите, чиито кабриолети в гаража търпеливо чакаха летни пътувания, оставаха с празна батерия. Обажданията за мобилна помощ не винаги се случват поради технически проблеми с машината. Например се излива грешно гориво. На свой ред през лятото неведнъж е била необходима техническа помощ, когато водачът на колата осъзнал, че ключовете на колата са се удавили. “ казва Айнарс Страуме. Отбелязвайки, че искания за нарушения на електрониката се получават рядко, което показва, че шофьорите на автомобили редовно следят техническото състояние на автомобила.

Колата спря в средата на гората. На кого да се обадя?
„Добрият търговец на автомобили се грижи за своите клиенти, дори когато са далеч – това е една от основните причини, поради които си струва да изберете услугите на оторизиран сервиз. На разположение сме на нашите клиенти целогодишно, 24 часа в денонощието, практически в цяла Европа. Това е обичайна практика. Затова първото обаждане, ако възникне технически проблем с автомобил, е до вашия дилър на автомобили “, казва Ainars Straume. Честа практика е да се изпращат служители на сервиза (с евакуатор, ако е необходимо) и да се гарантира, че клиентът може незабавно да продължи пътя си. Упълномощените служби предоставят услуги за теглене не само за леки автомобили, но и за пътнически и търговски микробуси.

„Преди да потеглите, препоръчително е да запазите телефонния номер на дилъра на телефона си, да проучите списъка на оторизираните услуги за избрания маршрут и да предоставите разпечатана карта, особено извън Европа – не се казва, че Интернет ще бъде достъпен на целия маршрут за пътуване “, предупреждава Ainars Straume.

Неизвестна услуга или ваша собствена?
При неизвестни услуги трябва да се търси помощ само ако в действителност няма други възможности – по възможност е по-добре да се свържете с оторизирани служби, където ще бъде осигурена подходяща поддръжка за автомобила, препоръчва Ainars Straume. „Тъй като служителите на официалните дилъри са обучени да работят с автомобили на конкретен производител и разполагат както с обширна информация, така и с техническа поддръжка, представителят на производителя ще открие причините за дефекта много по-бързо от майстор в независим автомобилен сервиз. Това не означава, че добър майстор не може да бъде намерен другаде, но такива майстори не винаги ще могат да осигуряват ремонт в съответствие с технологиите на завода със специални инструменти и гарантирани висококачествени резервни части “, каза представителят на Domenikss. Той добави: винаги можете да поискате отговорност от представител на дилъра за свършената работа, което може да ви спести много ненужни притеснения.

Какво да правите, докато колата се ремонтира?
Докато ремонтите и ремонтите са извършвани от оторизиран сервиз досега, сервизът предлага резервни превозни средства или транспортни услуги, докато превозното средство е в сервизния център, за да гарантира, че нормалните ежедневни планове преминават без забавяне.

„Трябва да се има предвид едно нещо – като цяло такива услуги се предлагат само ако поддръжката се извършва от упълномощен представител, тъй като ние можем да поемем отговорност само за свършената работа“, отбелязва Айнарс Страуме, обяснявайки, че бонусите могат да включват безплатна техническа помощ където и да се намирате, спомагателен транспорт, за да можете бързо да продължите пътуването в случай на технически повреди на автомобила. Без допълнително заплащане клиентите имат достъп до такива услуги като заминаване на техник и ремонтни дейности на мястото, където автомобилът е спрял, транспорт на автомобила до сервиза, плащане за такси, обществен транспорт, самолет или влак; при необходимост се покриват и разходите за хотела, докато автомобилът е в експлоатация, достигайки лимит до 400 евро на пътник.