Огледало „мъртва зона“ – прищявка или необходимост?

Огледалото на водача са неговите очи. Той е основният помощник в процеса на шофиране по магистрала, завиване и паркиране. И изглежда, че всичко е перфектно, има кола, има огледало, защо да купувам нещо друго? Но тук възниква основният проблем. Повечето фабрични огледала ви позволяват да видите само част от пътя, което води до появата на така наречените „мъртви зони“. Това са зоните под задните колела на автомобила, някои изпреварващи автомобили, автомобили, стоящи в съседни редове. За съжаление стандартното огледало не е в състояние да ни даде пълна картина на случващото се на пътя, което често води до инциденти. И затова много шофьори предпочитат да инсталират допълнителни аксесоари. Едно от най-ефективните е огледалото „мъртва зона“.

И така, какво е огледало за „мъртва зона“? Това е малък аксесоар, който се монтира отгоре отстрани или във вътрешността. Тя може да има напълно различна форма, да бъде прикрепена по различни начини. Но във всеки случай основната му задача е да осигури видимостта на „мъртвите“ и „слепите“ зони на автомобила. Използването му ще избегне повечето извънредни ситуации, ще предпази водача от опасни и неприятни сблъсъци с различни препятствия в същата зона.
Кой може да се нуждае от такова огледало

Всъщност би било неправилно да се каже, че такова огледало е необходимо само за начинаещи. Както показва практиката, по-опитните шофьори обръщат повече внимание на това. Да, животът вече ви е научил, че независимо колко шофьорски опит имате, не сте имунизирани срещу инциденти. И единственият вариант да ги избегнете максимално е да закупите допълнително огледало. И затова е необходимо както за повече, така и за по-малко професионални шофьори. И да, такива огледала са необходими както на собствениците на автомобили, така и на камиони. Значението на подобен аксесоар и за двамата е неоспоримо. Не забравяйте, че животът ни е един и малкото допълнително огледало не е просто аксесоар, а защита срещу чувството за вина и негодувание за смачкано коте или разбита в бордюр кола.

Реших да купя. Какъв вид огледало да купя?

Има няколко варианта за огледала. Те се различават по форма, място на монтаж, количество в комплекта, начин на фиксиране и различни допълнителни възможности. По форма те могат да бъдат:

Кръгъл;
Правоъгълна;
Квадрат;
овал

Коя опция е подходяща за вас зависи от автомобила, формата на основните огледала и техния размер. Единственото нещо, на което си струва да се обърне внимание в този случай, е размерът. Не трябва да блокира основното огледало, което позволява да се види максималното пространство.

В зависимост от мястото на монтаж огледалата могат да се монтират на:

Странични огледала;
Над страничните огледала;
В салона.

Огледалата, които са монтирани в кабината, ви позволяват да разширите зоната на видимост зад задната броня. Това значително подобрява маневреността на пистата, ще позволи по-лесно паркиране.

Огледалата, които са монтирани отстрани, ви позволяват да видите зоната на задното колело, както и автомобили, които попадат в „мъртвата“ зона при приближаване. Сред недостатъците на фиксирането отгоре на страничното огледало е блокиране на пространството на основното огледало. В допълнение, такива модели често имат малък размер, което намалява видимата площ.

Огледалата, монтирани върху страничните огледала, са най-ефективни. Те ще ви позволят да покриете максималния ъгъл на видимост. В същото време те не пречат на основните огледала. От минусите – те могат да изглеждат много непривлекателни, да се открояват и да развалят интериора на колата.

Фиксирането на огледалото най-често се извършва с помощта на лепилна основа или специални крепежни елементи. И двата варианта се считат за доста надеждни, кой ще ви подхожда зависи от вашите предпочитания.

Комплектът може да включва както едно огледало, така и чифт. Най-често, ако се продава такъв, монтажът се извършва само в близост до водача. Ако се продават две огледала, тогава едното се монтира близо до пътническата седалка, а другото на страничното огледало близо до водача. Също така се случва, че едно огледало е монтирано в кабината, а другото е близо до водача.

Още няколко функции. Да, често можете да срещнете такава концепция като сферично огледало. Тази форма се използва за разширяване на зрителния ъгъл. Тя ви позволява значително да намалите „мъртвите“ зони. Но в същото време сферичното огледало изкривява реалното разстояние от колата до обекта. Плоските огледала са по-точни, но и по-малко полезни, ако целта на използването им е да разширят зрителния ъгъл.

Полезна функция на огледалото ще бъде наличието на допълнителни мигачи и възможността за регулиране на ъгъла на наклон. Всичко това прави огледалото по-ефективно при работа.

Така, както виждаме, допълнителни огледала са необходими на всеки. Няма да е трудно да ги инсталирате, да ги вземете също. И затова не трябва да рискувате живота си, още повече че този малък аксесоар не струва толкова много.