Как да подготвите колата си за пътуване

Не позволявайте на проблемите с колата да съсипят следващото ви пътуване. Извършването на няколко задачи по поддръжката на автомобила, преди да тръгнете, може да ви помогне да сте сигурни, че автомобилът ви е готов за приключението.

 

Въпреки че не можете да предотвратите всяка механична повреда, проверката на течностите и частите на вашия автомобил, преди да тръгнете на път, може да ви спести прекарването на ценно време за почивка в сервиза. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете:

 

Проверете акумулатора на колата си

Проверете батерията на колата си, за да се уверите, че връзката е стегната и без корозия, казва Consumer Reports. Ако има корозия, ще трябва да изключите батерията и да почистите конекторите с телена четка. Батериите съдържат корозивна киселина, която може да изтече, ако съединителите на батерията бъдат изключени насила, така че ако не сте запознати с това как да проверите и почистите автомобилен акумулатор, може би е най-добре да го оставите на професионалист. Като общо правило, Consumer Reports препоръчва акумулаторът на вашия автомобил да се проверява всяка година, след като е на повече от две години.

 

Проверете ремъците и маркучите

Ремъците и маркучите на двигателя са от решаващо значение, когато става въпрос за поддържане на правилното функциониране на електрическата система, сервоуправление и системите за охлаждане на вашия автомобил, според Consumer Reports. Нека ги прегледат, за да установят дали има протрити или напукани. Коланите също трябва да са плътно монтирани, така че не забравяйте да проверите дали са здраво закрепени и нямат голямо количество хлабина. И накрая, не забравяйте да проверите маркучите си за течове или капки.

 

Не забравяйте да проверите ръководството на собственика си за препоръчителните интервали за обслужване на ремъци и маркучи, тъй като някои автомобили може да изискват подмяна само след 100 000 километра, според Avtonovini.bg.

 

Долейте течности и сменете филтрите

Проверете нивата на много течности на вашия автомобил, включително двигателно масло, течности за сервоуправление и трансмисия и течност за миене на предното стъкло. Ако някой от тях е нисък, допълнете го, преди да тръгнете на път, препоръчва Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA). Ако колата ви е близо до нужда от следващата смяна на маслото, може би си струва да я направите преди пътуването. Трябва също така да проверите резервоара за охлаждаща течност на двигателя на вашия автомобил (известен също като антифриз), за да се уверите, че е пълен до нивото, препоръчано от производителя на автомобила. Имайте предвид обаче, че дори и да е напълнен до правилното ниво, все пак може да се наложи да смените охлаждащата течност, ако в нея има плаващи частици или ако течността е бистра, казва NHTSA. Охлаждащата течност също може да стане кисела с течение на времето, според Cars.com, така че може да искате да проверите резервоара си за охлаждаща течност за корозия. Това може да причини повреда на други части на автомобила, като например радиатора или маркучите.

 

И накрая, въздушният филтър на двигателя, който събира прах и отломки, за да им попречи да си проправят път към двигателя на автомобила, трябва да се смени, ако е замърсен или запушен с отломки, казва Cars.com. В противен случай мръсният филтър може да повлияе на ускоряването на вашия автомобил.

 

Проверете дали светлините и електрическото оборудване работят

Уверете се, че всички вътрешни и външни светлини на вашия автомобил работят правилно и сменете изгорелите крушки, ако е необходимо. Ако вашите чистачки не отстраняват ефективно водата от предното стъкло или оставят ивици, може да е време за подмяна – Consumer Reports препоръчва нов чифт на всеки шест месеца. Не забравяйте също да проверите клаксона и климатичната система на вашия автомобил. Ако климатикът не духа толкова студено, колкото преди, може да искате да го занесете на сервиз от механик, особено ако пътувате в топло време.

 

Проверете спирачките

Скърцащите звуци, идващи от спирачките на колата ви, може да показват износени спирачни накладки, казва Popular Mechanics. Ако спирачките на колата ви издават този звук или други странни звуци, не забравяйте да ги прегледате професионално, преди да тръгнете на път. Ако педалът на спирачката ви се чувства порест, когато го натиснете, това може да означава, че спирачната течност е ниска. Не забравяйте да проверите нивото на тази течност, докато проверявате другите, и я долейте, ако е необходимо.

 

Огледайте гумите

Напомпаните гуми може да повлияят на икономията на гориво на вашия автомобил. Проверете налягането в гумите, преди да тръгнете за пътуването си, за предпочитане докато гумите са студени, препоръчва Авто новини, за да сте сигурни, че са правилно напомпани. Не забравяйте да проверите и налягането на резервната гума на вашия автомобил. Докато го правите, може да искате да проверите състоянието на протектора на гумата, като използвате метода на пени, казва Авто новини. Поставете едно пени с главата надолу между протекторите на всяка гума — ако можете да видите върха на главата на Ейбрахам Линкълн върху пенито, може да е време за смяна на гумата. Ако забележите неравномерно износване на всички гуми, това може да означава, че е време за завъртане или подравняване на гумите преди пътуването. Вашият местен механик или търговец на дребно на гуми трябва да може да ви помогне с проверка и да препоръча коригиращи действия, ако е необходимо. Ако карате BMW E46 гумите са много важни за стабилността на колата.

 

Предприемането на стъпки, за да се гарантира, че автомобилът ви е в добро състояние преди пътуване, може да ви помогне да избегнете прекарването на почивката си в сервиз. Не забравяйте, че ако се чувствате неудобно да проверявате автомобила си или не сте сигурни дали нещо не е наред, консултирайте се с професионалист за помощ.