Как да запаля колата, ако акумулатора е изтощен

Ефективността и използваемостта на стартовите ускорители са доказани многократно от нашите тестове, но въпросът за осъществимостта на закупуването на такова устройство остава отворен. Като се има предвид, че цената на Jump Starter понякога е равна на цената на нова батерия, може да изглежда, че е по-лесно да си купите батерия и да шофирате тихо още няколко години. Но за да си купите нова батерия, първо трябва да запалите колата на старата, след това да отидете на работа, за да спечелите пари и да дойдете в магазина. Това не може да се направи, ако старата батерия е изтощена и няма стартово устройство под ръка, твърдението, че трябва да се купи нова батерия предварително, без да се чака старата да се повреди, работи.

Практиката показва, че в 95% от случаите нов акумулатор се купува не като резервен, а когато колата не е запалила сутринта и в резултат на това, за съжаление, е трябвало спешно да отидете някъде. И така, Jump Starter е точно това, от което се нуждаете, за да излезете от всички изброени по-горе ситуации, за бързо стартиране на двигателя в екстремна ситуация и да не закъснявате за важна среща или работа.
Въведение в Jump Starter

Сега, след като решихме, че Jump Starter все още е полезно нещо, което може да има практическо приложение, трябва да вземем решение за възможността за използване на конкретни устройства от марката Beatit на практика. Моделната гама се състои от три модела B10 Pro, Beatit B9 и Beatit D11, те имат приблизително еднакви стартови токове, но според капацитета си могат условно да бъдат разделени на младши, средни и старши:

B10 Pro – 12800;

Beatit B9 – 14000;

Beatit D11 – 18000.

Моделите B10 Pro и Beatit D11 имат еднакъв номинален и пиков начален ток от 400 A и 800 A, докато Beatit B9 има номинален ток от 250 A и пиков ток от 600 A. Според инструкциите дори средният модел B9 с най-малък стартов ток ще може да стартира двигател с вътрешно горене с обем до 5,5 литра и дизелов двигател с обем до 4 литра. Освен за стартиране на двигателя, и трите модела могат да се използват и като обикновена захранваща банка, като за целта всеки бустер има два USB порта със заряден ток 1A и 2.1A за едновременно зареждане на два телефона или таблета. За да попълните нивото на зареждане на самия бустер, ще ви е необходима връзка към 220V мрежа или USB контакт.

Моделът B10 Pro е оборудван само с USB type-c кабел и може да се зарежда само от USB гнезда, B9 и D 11 се зареждат както от USB, така и от обикновен контакт 220. От USB гнездо батерията B10 Pro на 12800 милиампера се зарежда до 100% за около 3 часа, като през същото време по-старият модел D 11 на 18 000 милиампера се зарежда наполовина от мрежата 220 волта.

От задължителните и обичайни функции и трите модела имат LED фенерче, което може да работи в режим на постоянна светлина и в режим на стробоскоп, от индивидуалните различия моделът B10 Pro е оборудван с волтметър, вграден в скобите на спусъка, компас B9 и дисплей D 11, който показва нивото на зареждане на вградената батерия.

Що се отнася до оборудването, явно 10 Pro не се справя със задачата, в комплекта са включени само Jump Starter, usb кабел и стартови скоби, няма дори калъф за съхранение и транспортиране на всички стоки. B9 се доставя в калъф от полутвърд плат, който съдържа Jump Starter, стартови скоби, USB кабел, както и електрическа мрежа и зарядно за кола. Моделът D11 има подобна конфигурация.
Експериментирайте с Jump Starter

След подробно запознаване дойде време да тестваме бустерите, този път решихме да го направим на 2,5-литров бензинов двигател на рядка кола GAZ 2401. Тестът беше доста труден, тъй като стартирането на такъв двигател е трудно само по себе си, дори и с работеща батерия. Бустерите могат да бъдат тествани по два начина, преди това го направихме с помощта на схема за паралелно свързване с пълно отсъствие на батерията, тоест клемите на бустера бяха директно свързани към клемите на автомобила. Такава схема на свързване често се критикува, те казват, че никой не стартира кола без батерия, така че бустерът трябва да бъде свързан, когато клемите на автомобила са свързани към батерията. Тук има опасения, че изтощената батерия може да поеме стартовия ток и бустерът няма да може да стартира двигателя. Подобна загриженост не издържа на критика, тъй като бустерът все още е свързан към клемите на автомобила успоредно с акумулатора, с такава схема на свързване стартовият ток на акумулатора и бустера се сумират напротив, за да може стартовият ток на бустера да тече през батерията, е необходима паралелна схема на свързване, която не се използва при свързване на бустера.

Но въпреки това взехме пълна батерия, която седна с напрежение само 6 волта и я свързахме към клемите на автомобила. На практика всичко се оказа точно както на теория, напълно разредената батерия не поема стартовия ток на бустера и трите устройства се справиха със задачата. С помощта на моделите B10 Pro и B9 направихме 6 стартирания на двигателя подред, моделът B 11 направи 10 стартирания. В резултат на това батерията B10 Pro беше наполовина разредена повреда, B9 дори не се разреди с 25%, а D 11 загуби само 13% от заряда си.

Като цяло тестовете бяха повече от успешни и с помощта на 3 стартерни усилвателя Beatit запалихме двигателя на „мощен“ ретро автомобил повече от 20 пъти, акумулаторът, който седеше с напрежение 6V не повлия на ефективността на стартиране двигателя, така че можем спокойно да заключим, че с помощта на усилвател на стартера можете да стартирате двигателя както с изтощен акумулатор, така и без него.