Какво представляват ветробраните и ползите за шофьорите на автомобили

Полъхът на вятъра, особено в горещите дни, ни помага да се чувстваме по-свежи и да се наслаждаваме на пътуването. Температурата в купето се понижава и благоприятства за приятния престой на пасажерите, но… докато напуснем населеното място.

Излизайки на междуградски път или качвайки се на магистралата, още преди да сме вдигнали скоростта, бързаме да затворим прозорците.

Едва ли има човек, който да се чувства комфортно, заобиколен от шума при движение. Освен ако той не е по-приятен от сладкодумния оратор в колата, разказващ поредната си “уникална” история.

Надяваме се, че Вашите спътници са достатъчно забавни и пленяващи и искате да слушате тях, вместо дразнещия шум, идващ от движението на автомобила. Има решение как да се справите с този проблем, без да вдигате прозорците и да спирате притока на свеж въздух.

Това, което Ви е необходимо, се нарича “ветробран”. Възможно е да сте го срещали, поставен на автомобили, но да не сте знаели за употребата и наименованието му. В някои сайтове за авточасти се изписва още като ветроупор, дефлектор, ветрозащитно стъкло.

Представлява допълнително приспособление, което се монтира върху рамката на вратата и ограничава проникването на дъждовни капки, шум в купето, слънчеви лъчи.

Има два начина за прикрепване на ветробран – чрез двойнозалепваща лента или с вътрешен монтаж. Повечето специалисти избират втората опция, защото е по-надеждна, не нарушава екстериора на автомобила и не влияе на движението на стъклата.

Но да се върнем на ползите от употребата на ветробрани за автомобили, които не са никак малко.

Първо, дразнещият шум остава в миналото, особено при движение със 70, 80 или 90 км/ч. В зависимост от качеството на ветроупора, може да си подсигурите безшумно пътуване и с по-висока скорост.

Друга полза е възможността за шофиране в дъждовно време с частично отворени прозорци. Свалете ги на нивото на ветробрана и капките няма да навлизат в купето и да мокрят подлакътника. Не случайно много хора запазват ветробрана през зимата, когато студеният въздух е идеалното решение за справяне със запотените стъкла. Снежинките нямат достъп до вътрешната част на превозното средство, тъй като биват спрени от ветроупора.

Насекомите, листата и предметите също остават отвън. Но това са част от най-малките предимства за шофьорите на автомобили.

Всъщност големият плюс е, че ветробранът косвено се грижи за Вашето здраве. Предпазва Ви от настинка и схващане на врата, както и от пряк досег със слънчевите лъчи през лятото. Ако сте шофирали със свалени стъкла, без значение каква е била температурата навън, навярно сте изпитвали болка в раменете и врата.

Обикновено предимствата на даден продукт са съпътствани от няколко недостатъка. При ветробрана такива изцяло липсват. Видимостта не се ограничава, има непрекъснат прилив на чист въздух и не се налага да пускате климатика, който увеличава разхода на гориво. В допълнение, тази част се монтира много лесно и има ниска цена.