Какво е причинило изтощаването на акумулатора на автомобила?

За да предотвратите разреждането на акумулатора, първо е необходимо да разглобите факторите, провокиращи подобно състояние. Има седем основни причини, поради които може да възникне ситуация, когато батерията на автомобила е изтощена.
Оставихте фаровете включени

Ако акумулатора на автомобила се изтощи достатъчно бързо, първо трябва да проверите фаровете. В съвременните автомобили има функция за автоматично изключване на стандартната оптика след определен период от време.

Но ако колата ви няма тази опция, фаровете могат да останат включени, докато не ги изключите или докато батерията в колата се изтощи напълно.
Една от системите продължава да консумира енергия

Дори когато колата е изключена, батерията захранва елементи като часовници, радиостанции и аларми. Те не трябва да влияят сериозно на нивото на зареждане на батерията. Вътрешното осветление, осветлението на вратите или дори лошите предпазители могат да доведат до изтощаване на батерията на автомобила. Следователно трябва да се уверите, че те са изключени.

Докато двигателят работи, алтернаторът зарежда батерията. Следователно обикновено не се случва батерията на автомобила да се изтощи, когато включите, например радиото. Но ако двигателят е изключен, нивото на зареждане не се попълва. Това води до изчерпване на акумулатора на автомобила и не може да се зареди напълно.

Можете да избегнете тази ситуация, ако винаги проверявате:

е изключена светлината
дали багажникът, жабката и вратите са напълно затворени.

Тогава батерията в колата няма да се изтощи твърде бързо.
Разхлабени или корозирали връзки на батерията

Положителните и отрицателните клеми, свързани към батерията, понякога могат да се разхлабят или корозират с течение на времето. В този случай могат да възникнат проблеми със стартирането на двигателя, тъй като батерията няма да може да предава правилно захранването. Има дори риск от застой при шофиране или повреда на електронни компоненти.

За да предотвратите появата на тези проблеми, трябва редовно да почиствате клемите на акумулатора на автомобила си.
Навън е много топло или студено

Прекалено ниските или високите температури могат да причинят проблеми с батерията. По-новите батерии са по-устойчиви на екстремни климатични промени. Но в продължение на дълги периоди от време, силен студ или топлина могат да отслабят работата им или дори да причинят пълно източване на акумулатора на автомобила.

Ако забележите, че батерията не е устойчива на температурни промени, свържете се със сервизния център за диагностика.
Батерията на автомобила е изтощена и не се зарежда по време на шофиране

Ако батерията в колата е изтощена или колата не запали след запалване, причината се крие в алтернатора. Ако не работи правилно, не може да захранва батерията ефективно.

В този случай си струва да се свържете с сервиз за диагностична проверка, за да идентифицирате източника на проблема.
Правите твърде много кратки пътувания

Стартирането на двигател изисква огромно количество енергия. Следователно, ако често карате на къси разстояния, генераторът може да няма достатъчно време за правилно зареждане на батерията, особено ако е достатъчно стара.

В дългосрочен план честите кратки пътувания могат да съкратят живота на батерията. Това е една от най-честите причини батерията на автомобила да се изтощи.
Батерията на колата ви е твърде стара

В някои случаи батерията може да издържи до пет години, но това зависи от климатичните условия на превозното средство и стила на шофиране. Екстремните температури, честите кратки пътувания и грубото шофиране могат да съкратят живота на батерията ви до 2-3 години, което води до закупуване на нов акумулатор.

Ако батерията на автомобила ви свърши много бързо и повече от веднъж, може да е време да инсталирате нова.
Какво да направите, ако батерията на автомобила се изтощи?

Има няколко начина да реанимирате батерията си, ако често се изтощава.

Сменете кабелите на батериите и стопяемите връзки

Често източникът на проблема се крие в местата, където батерията е свързана към кабелите:

хлабавата връзка трябва да бъде затегната
ако има корозия на клемите на акумулатора, както самите клеми, така и краищата на кабелите трябва да бъдат почистени

Освен това можете да се уверите, че кабелите прилепват плътно в останалите краища:

отрицателното обикновено се закрепва с болтове към рамката
положително се свързва към кутията за свързване или основната кутия с предпазители

Понякога се използват специални топими връзки, които представляват специални проводници, предназначени за защита на други елементи на системата. Но с течение на времето те могат да станат крехки и донякъде по-малко гъвкави. Можете да проверите състоянието им или просто да замените дали са стари и след това да видите дали това решава проблема.

Ако всичко по-горе е в ред, може да се наложи смяна на главния предпазител.

Проверка на ключа за запалване

Неизправният ключ за запалване е друг вероятен виновник за постоянно изчерпване на батерията в автомобила.

За да стигнете до този елемент, ще трябва да разглобите таблото. Изгорелите проводници могат да бъдат открити чрез визуална проверка. Такъв проблем в бъдеще може да доведе до внезапно спиране на електрическата система на автомобила.

Тъй като ключът за запалване осигурява захранване както на радиото, така и на запалителните системи, възможно е и двата компонента внезапно да спрат да работят. За да се справите с този проблем, просто заменете дефектния превключвател.

Ако двигателят спре по време на шофиране и след това стартира отново след охлаждане, модулът за запалване може да се повреди.

Тест на батерията и алтернатора

Ако алтернаторът вече не е в номиналната си стойност, това води до електрическата система на автомобила да работи изключително на захранване от батерията, докато не се разреди и изключи.

Свържете се с професионалистите

Няма наистина лесни начини да проверите нивото на батерията си у дома. В такава ситуация е най-добре да закарате колата си в автосервиз, където е на разположение необходимото оборудване за тестване на батерията и проверка на мощността на алтернатора.

Експертите ще ви помогнат да разберете дали батерията в колата е изтощена и не можете да я стартирате.