Какво да правим ако сипем дизел вместо бензин?

Ами ако сложа дизел вместо бензин в резервоара?

Като начало нека дефинираме каква е опасността от дизеловото гориво. Първо, налягането, с което горивната смес навлиза в бензиновия двигател, не е достатъчно, за да запали дизеловия двигател. Следователно, веднага щом към бензина се добави дизелово гориво, полученото „хибридно гориво“ ще изгори само частично, което означава, че въглеродните отлагания се образуват интензивно.

Освен това дизелът е богат на парафини, които неизбежно запушват всички линии, чийто дизайн не предвижда работа с този вид гориво. В крайна сметка тези процеси водят до:

запушване на филтри, дюзи и линии;
работа на несинхронизиран цилиндър;
прекомерна детонация и постепенна повреда на двигателя.

Накратко, работата с дизелово гориво е категорично противопоказана за бензинов двигател и колкото по-скоро предприемете действия, когато установите, че сте налили дизелово гориво, толкова по-малко вредни ще бъдат последствията. Във всеки случай най-сигурният начин е да се свържете с професионалистите в сервиза, като предварително се обадите на теглещ автомобил във фирмата LAT.
Ако двигателят не стартира

Първо, нека приемем най-благоприятния вариант – осъзнахте навреме, че наливате дизел в бензинов двигател. Основното нещо е да не се опитвате да стартирате колата сега. Освен това не е нужно да използвате вредните съвети, които можете да намерите в Интернет, и да напълните отново резервоара „под гърлото“ с бензин и след това да опитате внимателно да „разточите“ получената смес. Нищо добро няма да се получи. Дори 5% концентрация на дизелово гориво може да доведе до повреда на катализатора и други сериозни щети.

Единственото компетентно решение е да поръчате евакуатор и пътуване до най-близкия сервиз, където ще трябва да наредите демонтирането на резервоара с последващото му източване и изсушаване. В същото време не е нужно да се съгласявате с допълнителна работа като подмяна на филтри или почистване на помпата. Тъй като не сте имали време да запалите колата, това ще бъде само загуба на пари. Между другото, ако работникът по зареждане с гориво е налял дизел в бензинов двигател по грешка, бензиностанцията трябва да плати за евакуацията и поддръжката, така че винаги вземайте разписка.

Друг относително благоприятен вариант е, че сте се опитали да стартирате двигателя, но той не е стартирал. Това се случва, ако в резервоара остане много малко бензин и концентрацията му не е достатъчна за запалване (тъй като за дизелов двигател е необходимо по-високо налягане). В такава ситуация алгоритъмът на действията е подобен, но все пак трябва да почистите горивната помпа.
Моторът е стартирал

Това е лошо. Тук е важно да почувствате „нещо не е наред“ възможно най-рано. Дизелът прониква в бензиновите двигатели много бързо, тъй като дизелът е по-тежък и веднага потъва до дъното на резервоара. След няколко десетки метра ще почувствате странни звуци и детонация, а външните наблюдатели ще видят черен ауспух поради непълно изгаряне на гориво.

При първите признаци на поведение на такава кола трябва незабавно да изключите двигателя и да се обадите на службата за евакуация. Този път ще трябва да платите не само за източване на бензин и изсушаване на резервоара, но и за цялостно почистване на горивната система, подмяна на всички филтри и диагностика на двигателя. Основното е, че няма нужда да чакате, докато самата кола спре, или още повече, за да „изгорите“ дизеловото гориво, в противен случай това ще се окаже с основен ремонт.
И ако сте пълнили дизел вместо бензин – какво да правите?

Тук всичко не е толкова категорично. Ако сте разбрали навреме, че наливате бензин в дизелов двигател и сте напълнили резервоара с него не повече от 20%, тогава можете да слезете с „малко кръв“. Просто използвайте „лошия съвет“, споменат по-горе. Долейте резервоара с дизелово гориво до 100% и бавно разточете получената смес, като периодично добавяте дизелово гориво в пълен резервоар. Тук това е допустимо.

И ако вместо дизел се налива повече от 20% бензин, какво да правя в този случай? Всичко е същото като при дизеловото гориво. Не стартирахме колата – просто източвате и изсушавате резервоара в сервиза, успяхте да го закарате – поръчвате задълбочено почистване и диагностика. Тук е важно да запомните, че дизеловият двигател няма да спира на бензин, а ще работи, като постепенно се влошава. Поради това е препоръчително бързо да разберете, че сте напълнили грешното гориво, а не само лошо качество.