Какво да направите ако попаднете в дупка на пътя

Всеки ден всеки шофьор се сблъсква с проблема с лошите български пътища, опитвайки се да заобиколи „линията на препятствията“ под формата на дупки по пътя си – или чрез маневриране между тях, или използване на вече отработения и най-безопасен начин за работа от тази гледна точка. За съжаление това не винаги е възможно.

Автомобилистите все още попадат в дупка с колело и в резултат на това колата е заплашена от щети с различна сложност, което води до закупуване на нови авточасти при евентуални повреди по ходовата част на автомобила.

С идването на пролетта въпросът за качеството на пътищата възникна особено остро пред шофьорите В България. Всеки ден всеки шофьор се сблъсква с този проблем, опитвайки се да заобиколи „линията на препятствията“ под формата на дупки по пътя си – или чрез маневриране между тях, или използвайки вече разработения и най-безопасен начин за работа от този момент на изглед. За съжаление това не винаги е възможно. Автомобилистите все още попадат в дупка с колело и в резултат на това колата е заплашена от щети с различна сложност.

Компанията LAT поддържа редовно собствена статистика за обаждания от шофьори, които са повредили автомобила си поради некачествена пътна настилка. Техническите експерти на компанията LAT са класифицирали такива обаждания и са направили най-типичните ситуации.

1) 27% от автомобилистите, които се нуждаят от монтаж на гума на място поради следните повреди на колелата: странични прорези (поради дупки с остри ръбове, лошо качество на трамвайните коловози); повреда на гумите, повреда на кордата, деформация на дисковете на колелата (поради отворени люкове, срутено пътно платно).
2) 7% от автомобилистите, които се нуждаят от техническа помощ, са срещнали леки повреди на окачването, каросерията, изпускателната система и защитата на двигателя с вътрешно горене на пътя.
3) 15% от случаите на евакуация се извършват в сервиза, ако е невъзможно да се извършат ремонти на пътя от мястото на произшествието поради лоша пътна настилка, липса на огради, рутиране или образувана дупка.
Според най-консервативните оценки, шофьорите, които се обърнаха към LAT през годината поради лоши пътища, претърпяха кумулативни щети от 60 милиона рубли, които плащат от собствения си джоб.

Какво трябва да направи един шофьор, ако влезе в дупка с колело?

Допустимите размери на ямата са определени от GOST R 50597–93. Не може да бъде повече от 15 сантиметра в ширина, 60 сантиметра в дължина и 5 сантиметра в дълбочина.

За да разберем дали има нужда да се обаждаме на служители на пътната полиция при шофиране в яма, е необходимо да спрем и да преценим възможните щети. Ако не можете да направите това сами, можете да използвате помощта на механик на място, след което, като имате обективна информация за щетите и разходите, вземете решение.

Обадете се на КАТ, за да съставите протокол за произшествие. В същото време не премествайте превозното средство. Опитайте се да намерите поне двама свидетели на инцидента и да запишете техните паспортни данни (ако е възможно), телефонни номера и адреси.
Струва си да се отбележи, че служителят на пътната полиция използва специални устройства за измерване на ямата, което дава възможност за точно записване на всички нейни несъответствия със стандартите.

Когато съставяте протокола, проверете дали схемата показва липсата на пътни знаци и огради и размера на ямата. Настоявайте за задължителното въвеждане на тези данни и присъствието на свидетели. Трябва да получите копие от протокола.
Важно е да имате снимка или видеозапис на доказателства за съществуването на ямата и за предпочитане с датата и часа на снимане. Затова направете снимка на ямата, участъка от пътя, повредената кола. При липса на камера това може да стане на мобилен телефон. За да се определи размерът на ямата, по-добре е да направите снимка на фона на обект (например запалка). За да потвърдите наличието на дупка на това конкретно място, уверете се, че когато снимате забележителност, номер на къща, знак и т.н., попада в рамката.
Когато съставяте акт, посочете къде и кога е извършена стрелбата, какво е показано на видеото или снимката.
Не забравяйте да въведете данните на свидетелите в акта. Трябва да е ваш и техния подпис.

Само тогава вие и вашата кола можете да напуснете мястото на произшествието.