Какво да направите ако автомобила се повреди на пътя

Процедура, ако колата се повреди на пътя

Най-трудната ситуация при повреда на автомобила на пътя е спиране далеч извън границите на града. В този случай е необходимо да се концентрирате, правилно да оцените ситуацията и да вземете информирани решения:

На първо място, счупена кола трябва да бъде преместена отстрани на пътя или поне до ръба на пътя, така че да не пречи на преминаващите превозни средства. Ако колата не върви със собствена мощност, тогава ще трябва да бъде натиснат. В този случай е задължително да включите алармата. Ако не можете да преместите превозното средство (например, ако шофьорът е сам и никой не отговаря на молби за помощ), можете да го оставите така, както е.
Следващата спешна мярка е инсталирането на знак за аварийно спиране. Не пренебрегвайте безопасността и пренебрегвайте правилата за движение.
В границите на града табелата е инсталирана на 15 метра от колата. Извън града разстоянието до превозното средство от червения триъгълник трябва да бъде 30 метра. Ако колата се повреди около завой, знакът трябва да бъде спрян непосредствено преди завоя.
След като колата бъде отстранена от пътното платно, аварийната банда е включена и е инсталиран знак за аварийно инсталиране, можете да започнете да идентифицирате причината за повредата.

Възможни причини за повреда

Опитният водач може сам да идентифицира и отстрани незначителни повреди. Най-честите причини за спиране на пистата са свързани със следните проблеми:

При опит за стартиране на двигателя той не завърта

Предпазителят, отговорен за задвижващия механизъм (стартера) е изгорял – сменете предпазителя (определя се визуално)
Съединителят на веригата, отговорен за стартирането на двигателя с вътрешно горене, излетя – инсталирайте го на място (определя се визуално)
Терминалът на батерията е скочил – почистете и инсталирайте (определя се визуално)
Батерията в имобилайзера е изтощена – инсталирайте нова, при липса на такава, почукайте на изтощената батерия (тя работи почти винаги)
Тоест е възможно да се отстранят само онези неизправности, които лесно се идентифицират визуално и се отстраняват с импровизирани средства.
В други случаи ще ви трябват специални инструменти, които не всеки шофьор има днес, затова най-вероятно тук ще е необходима помощта на специалист.

Възможни причини за повреда

Двигателят се върти, но не стартира.

Това може да се дължи на отворена верига в запалването, тя се проверява визуално, когато се открие прекъсване на окабеляването, проводникът се усуква, ако е възможно, се изолира.
Износване на електродите на свещите – опитайте се да развиете свещите, проверете състоянието на повърхността на електрода и ако има резервни, заменете свещите с нови.
Високоволтовият проводник се откъсна (поставен на място).
Изгорял е предпазителят, отговорен за задвижващите устройства / ICE устройствата – сменете предпазителя (определя се визуално).
Съединителят на веригата, отговорен за работата на двигателя с вътрешно горене, излетя – инсталирайте го на място (определено визуално).
Без гориво.
Прегорял предпазител на горивната помпа – сменете предпазителя (определя се визуално).
Батерията в имобилайзера е изтощена – инсталирайте нова, при липса на такава, почукайте на изтощената батерия (почти винаги работи).

Двигателят стартира и след това спира

Батерията в имобилайзера е изтощена – инсталирайте нова, при липса на такава, почукайте на изтощената батерия (тя работи почти винаги)
Маркучът е отлетял от колектора (въздухът изтича) – монтирайте го на място (определя се визуално)

Пункция на гумата.

В този случай замяната с резервна не би трябвало да създава проблеми за опитен мъжки шофьор. Ако шофьорът е жена, тогава в повечето случаи тя не може да реши този проблем и се нуждае от мобилен монтаж на гуми или транспортиране на автомобила с теглещ камион.
Оптимално решение

Разбира се, най-доброто решение на проблема какво да правите, ако колата се повреди на пътя, е да се обадите на теглещ камион или служба за техническа помощ. Фирмите, занимаващи се с такива услуги, предлагат професионално цял набор от произведения.