Интервал за смяна на ангренажен ремък

Ангренажният ремък е много важна част от двигателя. Това е нещо, без което повечето автомобили не могат да се движат и поради което трябва поне да имате представа за въпроса: „Кога трябва да сменя моя ремък?“

Работата на ангренажния ремък е да синхронизира коляновия и разпределителния вал. Ако не знаете какво представляват тези неща, не се притеснявайте: не е необходимо да ги учите, просто трябва да знаете, че те също са много важни части от устройството на двигателя.

В зависимост от това какъв е автомобилът ви, се определя препоръчаният от производителя интервал за смяна на ангренажен ремък. Сега ключовата дума тук е „препоръчителна“. Разпределиятелният ремък обикновено не дава много предупредителни знаци за това кога е на път да се скъса, така че това, което препоръчва производителят, обикновено е добра препоръка, с която трябва да се съобразите.

Интервал за смяна на ангренажен ремък

Когато хората питат на колко километра се смена ангренажен ремък, то най-правилният отговор е – на препоръчания от производителя период за смяна на ангренажен ремък. И все пак ако сте закупили кола на старо и не знаете кога се пада този „период“, а най-добре да се обърнете към специализиран механик, който най-малкото да извърши физически оглед.

 

Може да е много неприятно да останете без току-що закупения си „нов“ автомобил, но повярвайте ни – така е по-добре. Наред с това механикът ще провери и други възли и агрегати по автомобила. А и така и така ще разглобява ако прецени, че има нещо за смяна е по-добре да го послушате. Това ще ви спести още допълнителни разходи за труд ако дойдете следващата или може би по следващата седмица.

 

При всички положения е по-добре да смените ангренажния ремък. Той не е толкова скъп и ако техникът вече е там, може би вече е направил почти пълното разглобяване.

Да сменим ли и другите ремъци в едно с ангренажа?

Ако автомобилът ви е в сервиза за рутинна профилактика, която включва смяна на ремъци, препоръчваме да смените и ангренажния си ремък. Въпреки че не всеки сервиз ще направи това или ще ви попита дали искате да смените ангренажния си ремък, ако вашите пистови ремъци (или канален ремък) са изгнили или повредени по един или друг начин, то вероятно и ангренажният ви ремък ще има същото или дори по-голямо износване.

Ако знаете, че вашият ангренажен ремък е бил сменян наскоро в друг сервиз, не забравяйте да уведомите сервизния специалист или техника, за да не се налага да извършва излишна работа по проверката. Независимо от това дали имате нужда от смяна на ремъка или не, ако те го сменят, в крайна сметка ще платите за смяна на ангренажен ремък цена, по-висока отколкото само за пистовите ремъци и ролките покрай тях – затова по-добре си кажете.

Най-важното нещо, което трябва да знаете за ангренажния ремък

Ако имате износен ангренажен ремък, двигателят ви няма да работи правилно. Така че, ако трябва да си зададете въпроса: „Кога трябва да сменя ангренажния си ремък?“ Време е да се разровите в ръководството на потребител или да влезете в интернет и да проверите какво препоръчват производителите.

Ако все още не сте сигурни. Отидете в местния авто сервиз и поискайте да ви помогнат да решите какъв ще бъде най-добрият начин на действие за вас и вашия автомобил.